terugPeilingen

Dit is de Writers Block Verkiezingspagina 1998. Voor een actueel overzicht van de peilingen verwijzen wij u graag door naar de Peiling der Peilingen 2002

De laatste peiling Kok of Bolkestein?
Overzicht laatste peilingen Peiling per partij Writers Block peiling

De laatste peiling: NIPO van 20 april

De PvdA lijkt over haar hoogtepunt heen. Een zeteltje verlies ten opzichte van vorige week. Desalniettemin een comfortabele voorsprong voor de sociaal-democraten. Dat is goed nieuws voor de kleine linkse partijen, die minder hoeven te vrezen voor een grote leegloop op verkiezingsdag. De strijd om de tweede plaats ligt nog volop open.
In de grafiek zien we niet alleen de stand in peiling, maar ook de winst en verliesrekening ten opzicht van de vorige verkiezingen. Die wordt namelijk weergegeven door de gele balkjes.

Top

Kok of Bolkestein?

In deze grafiek zien we het verschil tussen de PvdA en de VVD in de peilingen. De rode staafjes geven de mening van Maurice de Hond's Bureau Inter/View weer, de blauwe die van het NIPO. We zien een fors verschil tussen de twee instituten, al lijkt in beide peilingen het verschil in het voordeel van de PvdA te veranderen.


Top

Overzicht van de peilingen voor de grote partijen

In bovenstaande grafiek zien we de NIPO-peilingen, bijgewerkt tot en met 20 april.


Zie hier de peilingen van Bureau Inter/View, bijgewerkt tot en met 18 april. Bij deze peiling zien we een nek aan nek race Borst en Rosenmoller.


Top

Peilingen per partij

PvdA
CDA
VVD
D66
Groen Links
SP
Kleine christenlijken
Ouderenpartijen
CD

Top

De Writers Block Peiling

De Writers Block peiling is gebaseerd op een in het buitenland bekend fenomeen: de politieke aandelenhandel. Het idee is dat de geaccumuleerde inschatting van een grote groep kiezers een betere indicatie geeft over de te verwachten stembusuitslag, dan opiniepeilingen met al hun problemen. In Amerika, en ook Engeland, kwam deze voorspelling ook uit.
Bij de tot stand koming van de Writers Block peiling maken we gebruik van de inzendingen uit de zetel-voorspelwedstrijd. Na een kleine bewerking (om te corrigeren voor incomplete en niet serieus bedoelde inzendingen), rolt daar een voorspelling uit. En die voorspelling, die staat in deze grafiek.
Wie zien een aantal afwijkingen met de peilingen van het NIPO en Bureau/Interview. D66 verliest fors, maar minder dan in de andere peilingen. De PvdA wint de verkiezingen, maar VVD stijgt het meest. We zullen iedere week een nieuwe tussenstand in de WB-peiling publiceren.
Meer over de Writers Block-peiling


Top